Φρένο στη δράση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Uber για τη μίσθωση όχι μόνον ταξί, αλλά και ΙΧ, για επιβατικές μεταφορές εντός της ΕΕ βάζει πρόταση-εισήγηση του ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Κατά τον γενικό εισαγγελέα, η πλατφόρμα Uber δεν διέπεται από την αρχή της ελεύθερης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (της κοινωνίας της πληροφορίας), αλλά η δραστηριότητά της εμπίπτει στις δεσμεύσεις τομέα των μεταφορών όπου η κατοχή αδείας μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ότι δεν ισχύει υπέρ της Uber η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών την οποία διασφαλίζει το δίκαιο της Ένωσης για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστεί ως τέτοια.

Όπως αναφέρεται στην πρότασή του, «η υπηρεσία μεταφοράς συνιστά από οικονομικής άποψης το κύριο στοιχείο, ενώ η υπηρεσία της μεσολάβησης για την επαφή των επιβατών με τους οδηγούς μέσω της εφαρμογής για smartphones αποτελεί δευτερεύον στοιχείο». Συνεπώς η υπηρεσία της πλατφόρμας Uber πρέπει να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών».

Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα αφορά σε προδικαστικό ερώτημα που έφτασε στο Δικαστήριο της ΕΕ έπειτα από παραπομπή των ισπανικών δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν Ισπανοί οδηγοί ταξί, κατηγορώντας την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πηγή: in.gr